Current Issue

Volume: 01 Issue: 02, 11/15/23

Year: 2023

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi yüksek kaliteli, alanda etki yaratabilecek derleme, orijinal araştırma, yöntem araştırması, teknik ve klinik (olgu sunumu, kitap değerlendirmesi, editöre mektup gibi) yazılar olmak üzere bilimsel çalışmaları hakem değerlendirme süreçlerinden geçirerek yayınlayan bir bilimsel dergidir. Spor bilimleri alanı çatısı altında antrenman bilimi, egzersiz fizyolojisi, sporcu sağlığı, spor biyomekaniği, beslenme, fiziksel aktivite, beden eğitimi ve spor öğretimi, spor yöneticiği ve pazarlaması, spor psikolojisi ve sporda teknoloji kullanımı gibi alt disiplinlerden bilimsel yazıları alandaki teorisyen ve uygulayıcı okuyucu kitlesine sunmayı amaçlamaktadır.

Yayınladığı çalışmalardan elde edilen klinik, teorik ve pratik bilgilerin alana transfer edilerek fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi, sporda sakatlıkların önlenmesi ve sporcu sağlığının korunması ve atletik performans unsurlarının anlaşılması ve etken faktörlerin değerlendirilmesine odaklanmıştır.Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisinin hedef kitlesini akademisyen, klinisyen ve spor bilimleri, spor hekimliği, spor fizyoterapistleri, beden eğitimi ve spor öğretmenleri, antrenörler gibi alandaki uzmanlar oluşturmaktadır.   

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi (DEUSBD)
Yazım Kuralları ve Makale Formatı
(Çalışmanızı bu formatı dikkate alarak hazırlayınız)

Genel Kurallar
1. Yazar(lar), çalışmanın orijinal olduğunu, başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmediğini, daha önce yayımlanmamış olduğunu kabul etmektedir. Çalışmada ifade edilen düşüncelerden kendilerinin sorumlu olduğunu kabul etmektedir.
2. Etik Kurul Onayı: Araştırma makalelerinde, Helsinki Bildirgesi'nde insan ve hayvan çalışmaları için önerilen ilkelere uyulmuş olmalı ve etik kurul raporunun bulunması zorunludur ve gönderim sırasında dergipark sistemine dijital olarak gönderilmelidir. “Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”. “Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir”. Etik kurul izin belgeleri alınmasına gerek duyulmayan çalışmalar için yazar(lar) gerekçesiyle birlikte Etik Kurul Onayı Gerekmediğine dair imzalı bir bildirimle makale gönderimi yapmalıdır.
3. Çalışmalarda kullanılan ölçek, anket, envanter, test vb. ölçüm araçlarının kullanımı için sahibinden izin alma konusunda tüm sorumluluk yazarlara aittir.
4. Dergiye gönderilecek çalışmaların yazar(lar)ından, her birinin ıslak imzasının olduğu Yayım Hakkı Formu’nun dergipark sistemine dijital olarak göndermeleri istenir. Yayımlanan makalelerin yayım hakları Spor Bilimleri Dergisine aittir.
5. DEUSBD’de yayımlanan yazılardan ancak kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Yazının içeriğinde olabilecek çarpıtmalardan alıntı yapan ve yayınlayan kişi ya da kuruluşlar yasalar karşısında sorumludur.
6. Benzerlik Raporu: Dergiye gönderilen tüm çalışmalar yazar(lar) tarafından benzerlik tarama yazılım programında (Trunitin ya da iThenticate) “intihal” taramasından geçirilmeli ve değerlendirme raporu makale ile ek olarak gönderilmelidir.
7. Yayımlanan her araştırma verisinin beş yıl süre ile araştırmacı tarafından saklanması zorunludur. Gerek yayın politikamız, gerekse uluslararası yayın kuruluşlarının kuralları gereğince çalışmaların verileri ve analiz programları gerekli görüldüğünde yazarlardan istenebilir.
8. Makale sayfasında (Ana metin) yazar(lar) la ilgili bilgi kesinlikle olmamalıdır. Yazar isimleri, akademik ünvan, kurum ismi, e posta adresi ve ORCID numaraları Başlık Sayfasında belirtilmeli ve sisteme YÜKLENMELİDİR.
9. DEUSBD’de yayımlanan yazılar için herhangi bir ücret ödenmez.

10. Genel kurallara ve makale şablonuna uygun hazırlanmamış çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.

Makalenizi göndermeden aşağıdaki listede belirtilen formların eksiksiz olduğunu kontrol ediniz.
Ek Formlar;
i. Yazarlık Katkısı Beyanı,
ii. Çıkar Çatışması Beyanı,
iii. Telif Hakkı Devir Formu,
iv. Etik Kurul İzin Belgesi
v. İntihal (Benzerlik) Raporu
vi. Makale Ana Metni (Makale yazım şablonuna uygun olarak hazırlanmış)
vii. Başlık Sayfası
viii. Diğer Ekler (Tablo, Şekil vb)



Makale Yazım Formatı   *Formlar sekmesinde yazım şablonu indirilebilir.
Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe yazılar Türk Dil Kurumu yazım kurallarına uygun olmalıdır. Türkçe özel terimlerin İngilizce karşılığı parantez içinde belirtilmelidir. İngilizce kullanılırken, İngilizce yazım kurallarına bağlı kalınmalıdır. İngilizce metninizi ana dili ingilizce (native speaker) olan bir çevirmene kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.
Makale Yapısı
Çalışmanız aşağıdaki sırayla düzenlenmelidir:
Başlık Sayfası; Çalışma Başlığı, Yazarlar (kurum, mail ve ORCID bilgileri, sorumlu araştırmacı) Özet ve Anahtar kelimeler
Ana metin: Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç (Sonuç ve Önerıler bölümleri isteğe göre eklenebilir. Derleme makalelerinde bu içeriğe dikkat edilmeyebilir.), Teşekkür, Referanslar, Açıklamlarıyla bilikte Tablol(lar), Grafik Başlıkları ve Grafikler/Figürler (ayrı sayfalarda)
*Çalışma daha önce bir kongrede sunulmuş veya bir projeden/tezden türetilmiş ise Başlık Sayfasında dipnotta özel işaretle (*) belirtilmelidir.


Metin İçi Yazım Kuralları
o Çalışmalarda Türkçe sözcükler kullanılmalıdır.
o Dergiye gönderilecek çalışmalar, A4 sayfa düzeninde olmalıdır.
o Sayfa düzeni yapılırken her kenardan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır.
o Yazı karakteri "Times New Roman" olmalı ve yazılar 12 punto büyüklüğünde 1.5 satır aralığı kullanılarak iki yana yaslanmış formatta (justify) düzenlenmelidir.
o Makale (başlık, özet ve kaynaklar dahil olmak üzere)25 sayfayı geçmemelidir
o Türkçe ve İngilizce olmak üzere her iki dilde 'Özet' ve 'Abstract' başlıkları altında 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde tek paragraf halinde, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır
o Sayfa numaraları sayfanın altında ve sağ köşede olmalıdır. Sayfa numaralı ilk sayfadan başlayarak son sayfaya kadar devam ettirilmelidir.
o Ana Metinde Sayfa Üst bilgisi (header) ve alt bilgisi (footer) olmamalıdır.
o Başlıklar arasında iki satır aralığı bulunmalıdır. Tablolar 9-11 punto ve tek satır aralığında olmalıdır.
o Ana metin, metin içi kaynak gösterimi (referanslar) ve tablo/grafik düzenleri APA 6 stiline uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/citations

Detaylı Bilgilendirme
I. Başlık Sayfası: Makalenin başlığı 12 punto büyüklüğünde, sadece kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde, kalın ve ortalanmış biçimde yazılmalı, kısa ve konu hakkında bilgi verici olmalıdır. Türkçe başlığın uzunluğu15 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe yazılmış makalelerde Türkçe başlığın altına İngilizce, İngilizce yazılmış makalelerde İngilizce başlığın altında Türkçe başlığa yer verilmelidir.
•Yazar Bilgileri: Ana başlığın altında Yazar(lar)'ın açık adı ilk harfi büyük olcak şekilde, soyadların tamamı büyük harf olmak üzere ve ortalanmış olarak verilmelidir..
• Yazışma adresi: Yazar(lar) ile bağlantı kurulabilecek kurum bilgisi, e-mail adresi ve ORCID numarası bu bölümde yer almalıdır. Yazar(lar)'ın çalıştığı kurumlar açıkça belirtilmelidir
II. Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce olmak üzere her iki dilde 'Özet' ve 'Abstract' başlıkları altında 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde tek paragraf halinde, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Özet bölümünde, amaç, katılımcılar ya da araştırma grubu, veri toplama araçları, işlem yolu, verilerin analizi, kısaca bulgular ve kısa bir sonuca ilişkin bilgiler yer almalıdır. Türkçe özetin altında 'Anahtar Kelimeler' ve İngilizce özetin altında 'Keywords' başlığı altında 3-5 anahtar kelime bulunmalıdır.
III. Ana Metin: Araştırma makalelerinde metin, sırası ile giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, varsa ekler bölümlerini içermelidir. Derleme türü makalelerde, makalenin içeriğine göre bu sıra izlenmeyebilir.
• Giriş: Yapılan araştırma ile ilgili olarak, literatürdeki yaklaşım ve bulgular ile araştırmanın amacını kapsamalıdır.
• Yöntem: Katılımcılar, araştırma grubu ya da örneklem, veri toplama araçları, işlem yolu ve verilerin analizi başlıklarını içerecek şekilde dört başlık altında toplanmalıdır.
• Bulgular: Araştırma hipotezlerini test etmede ya da problem/lerin istatistik analizlerinde kullanılan değerlere (ortalama, standart sapma vb.) her değişkene göre ayrı ayrı yer verilmelidir. Tablo ve şekiller metin içinde verilmelidir.
• Tartışma: Araştırma bulgularının literatür ışığında açıklanmasını ve tartışılmasını içermelidir.
• Sonuç ve Öneriler: Araştırmadan elde edilen sonuçlar ve geleceğe dönük öneriler kısaca verilmelidir.
• Yazar notları: Eğer araştırma bir tez çalışmasının özeti ise ya da araştırmayı destekleyen kurum(lar) var ise bu bölümde belirtilmelidir. Ayrıca araştırmacının araştırmaya katkıları nedeni ile teşekkür etmek istediği kişiler de bu sayfada belirtilmelidir.
• Etik Kurul Belgesi Bilgileri: Etik kurul belgesi ile ilgili bilgiler (Kurul adı, tarih ve sayı no) bu bölümde yer almalıdır.
• Ekler: Yazar tarafından uygun görüldüğünde, araştırmada kullanılan ölçekler gibi ek bilgileri içerebilir.
• Tablolar: Tablolar, metin akışı içinde olmalıdır. Tablo, içeriğine göre 9-11 punto olarak hazırlanabilir. Tablo içeriğinde satır aralarına boşluk verilmemelidir. Tablolar APA formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/tables-figures/tables
• Şekil ve Grafikler: Şekil başlıkları ve şekiller, metin içinde yer almalıdır. Şekiller APA formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/tables-figures/figures

KAYNAKLAR

Kaynak gösterimi APA 6 formatına uygun olarak düzenlenmelidir

Dergiden alınmış ise:
Tek yazarlı
Özsoy, S. (2014). Türkiye'deki spor basınında nefret söylemi. International Journal of Social Science Research, 2(2), 46-60. https://doi.org/10.25307/jssr.328103.
İki yazarlı çalışmalar:
Kale, S. ve Mercan, K. (2014). Türkiye'deki spor basınında nefret söylemi. International Journal of Social Science Research, 2(2), 46-60. https://doi.org/10.25307/jssr.328103.
İki yazarlı yabancı çalışmalar
Longmuir, P.E. & Bar-Or, O. (2000). Factors influencing the physical activity levels of youths with physical and sensory disabilities. Adapted Physical Activity Quarterly, 17(1), 40-53.
Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalar:
Yousefi, Z., Abedi, M., Baghban, I., Eatemadi, O. & Abedi, A. (2011). Personal and situational variables, and career concerns: Predicting career adaptability in young adults. The Spanish Journal of Psychology, 14(1), 263-271. https://doi.org/10.25307/jssr.328103.
Kitaptan alınmış ise:
Tek yazarlı
Mercan, K. (2016). Bilgi ve iletişim teknolojileri boyutuyla, spor ve iletişim. Ankara: Nobel.
Tek yazarlı yabancı çalışmalar
Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences (2. baskı). Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum As¬sociates.
İki yazarlı çalışmalar:
Munusturlar, M. ve Argan, M. (2014). Ciddi ve kayıtsız boş zaman katılımcılarının kişilik özellikleri ile boş zaman tatmini ve yaşam tatmini arasındaki ilişki. Ankara: Nobel.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
İki yazarlı yabancı çalışmalar
Packianathan, C. & Alberto, M. (2006). Human resource management in Olympic sport organizations. USA: IOC.
Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalar:
Dougherty, M., Meyer, E.T., Madsen, C., Van den Heuvel, C., Thomas, A. & Wyatt, S. (2010). Researcher engagement with web archives: State of the Art. Report. London: JISC. Erişim adresi: http://ierepository.jisc.ac.uk/544/
Türkçe bir çalışmada İngilizce bir kaynak kullanımı
Nielsen, B. G. ve Borlund, P. (2011). Information literacy, learning, and the public library: A study of Danish high school students. Journal of Librarianship and Information Science, 43, 106- 119. https://doi.org/10.25307/jssr.328103.
Editörlü Kitaptan alınmış ise:
Uztuğ, F. (2003). İletişim engel ve etmenleri. U. Demiray (Ed.), Meslek Yüksekokulları için Genel İletişim içinde(188-196). Ankara: Pegem.
Anonim ise:
Anonim (2000). Sporcu İstatistikleri, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara: Yayın No:180.
Bildiriler
Akkoyunlu, B. (2007). Öğrenme stilleri. Y. Tonta (Ed.), Bilgi Yönetimi Ulusal Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (ss. 51-71). Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
Tezler
Önder, K. (2015). Bilgi ve iletişim teknolojilerinin örgüt içi iletişime etkisi: Türkiye Oryantiring Federasyonu Örneği. Yayımlanmamış Doktora tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Spor yönetimi Anabilim Dalı, İstanbul.
Elektronik Kaynaklar
Bir Web Sitesinde Belirli Bir Sayfa
Spray, C.M, Wang C.K.J, Biddle, S.J.M. & Chatzisarantis, N.L.D. (2006). Understanding motivation in sport: An experimental test of achievement goal and self-determination theories. European Journal of Sport Science, 6(1): 43-51. [Available online at: Chat_EJSS%20(1). pdf], Erişim tarihi: 30 Ağustos 2007.
İnternet ortamında alınmış ise:
Gökçe, D. (2016). FIFA namuslu düzene geçiyor. 02.12.2016, http://www.futboli.com/index.php/haberler-/188-deniz- gokce/4042-fifa.html şeklinde verilmelidir.
Dergide Basılan ve İnternette Yayınlanan Elektronik Dergilerden Alınan Makaleler
Yüksel, A. ve Yüksel, A. (2013). Bankacılık sektörü hisse senedi endeksi ile enflasyon arasındaki ilişki: yedi ülke örneği, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 20(2), 37-50, [Available online at: Erişim tarihi: 4 Ocak 2014.
Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışması olduğunda, kaynakça ile paralel bir şekilde “a, b, c” gibi küçük harflerle sıralanır.
(Özsoy, 2016a), (Özsoy, 2016b), (Özsoy, 2016c)

“Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”. “Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir”. Etik kurul izin belgeleri alınmasına gerek duyulmayan çalışmalar için yazar(lar) gerekçesiyle birlikte Etik Kurul Onayı Gerekmediğine dair imzalı bir bildirimle makale gönderimi yapmalıdır.

Dergiye gönderilen tüm çalışmalar yazar(lar) tarafından benzerlik tarama yazılım programında (Turnitin ya da iThenticate) “intihal” taramasından geçirilmeli ve değerlendirme raporu makale ile ek olarak gönderilmelidir.  

Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri dergisine yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaları editöryal değerlendirmeyle ön kontrole tabii tutmaktadır. Dergimiz amaç ve kapsamına uymayan, okuyucuna hitap etmeyen, dil kuralları dışında (Türkçe ve İngilizce) yazılmış, anlatım ve sunumda yetersiz, bilimsel olarak kritik hataları olan, özgün değeri olmayan, etik kuralları karşılamayan ve yayın politikalarıyla uyumsuz çalışmaları reddetmektedir. Bu sebeplerle yayına kabul edilmeyen çalışmaların yazarları 7 iş günü içerisinde bilgilendirilir. Ön değerlendirmeyi geçen çalışmalar çift kör değerlendirme (hakem ve yazarların kimliklerini gizli tutan değerlendirme sistemi) yapılması için hakemlere gönderilir. Çalışmalar en az iki hakeme gönderilir. Her iki hakemin önerisi olumlu yönde olursa çalışma yayına kabul edilir. Her iki hakemin önerisi olumsuz yönde olursa çalışma reddedilir. Hakemlerden birinin çalışmaya red yanıtı vermesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir ya da editörün kararına göre kabul veya reddedilir.
Çalışmaların değerlendirmesi için hakemlere verilen süre 4 haftadır. Hakemlerden gelen olası düzeltme ve önerileri yazarlar 3 hafta içinde tamamlamakla yükümlüdür. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse daha fazla düzeltme talep edebilir.Dergimizde makale değerlendirme süreci yaklaşık 4-8 hafta sürmektedir. Ancak, bu süre gönderilerin yoğunluğu ve değerlendirme sürecindeki düzeltme tur sayısına bağlı olarak daha uzun sürebilir. 

Makale Geri Çekme: Değerlendirme aşamasındaki makalesini geri çekme isteğinde bulunan yazar(lar), konuyu içeren ıslak imzalı dilekçeyi dergiye iletirler. Editör ve yayın kurulu, geri çekme dilekçesini inceleyerek en geç 15 gün içerisinde cevap verir. Yayın Kurulu tarafından dilekçesi onaylanmayan bir makalenin yazar(lar)ı, makalelerini başka bir dergiye gönderemezler. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörüyle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Yazar(lar), bizzat kendilerine ait olmayan verileri kullanma hakkına sahip olduklarını, araştırma/analiz ile ilgili gerekli olabilecek izinleri gösteren belgelere sahip olmalıdır.
Editörler, derginin gelişimi ve yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri dikkatle takip eder. Yayın Kurulu basım aşamasında, değerlendirme aşamasında veya yayınlanmış bir makale için telif hakkı ve intihal şüphesi oluşması durumunda, makaleyle ilgili bir soruşturma başlatır. Yapılan soruşturma sonucunda, makalede telif hakkı ve intihal şüphesi tespit edilmesi durumunda, Yayın Kurulu makaleyi detaylı açıklama yaparak değerlendirme aşamasından geri çekme işlemini yazar(lar)a en geç 15 gün içerisinde bildirir. 

Sorumluluk Reddi: Baş Editör ve Yayın Kurulu üyeleri, yazarların görüşlerinden ve yazı içeriğinden sorumlu değildir. Yazarlar, yazılarındaki etik özgünlük ve olası hatalardan sorumludur. Son okuma (düzeltme okuması) öncesi ve sayfa düzenleme aşamasında oluşabilecek tüm hatalardan yazarlar sorumludurlar. Son okuma sonrası meydana gelen hatalar dergi yetkililerinin sorumluluğundadır.

Dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirmesi ve yayınlanması için herhangi bir işlem ücreti istenmemektedir.
Açık erişim politikası ile yayınlanacak olan Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisinde kullanıcılar, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın, dergideki makaleleri tam metin olarak okuyabilir, indirebilir, dağıtabilir, makalelerin çıktısını alabilir ve kaynak göstererek makalelere bağlantı verebilir.